Ontwikkelingstraject: veerkracht het antwoord op chronische stress

Ontwikkelingstraject veerkracht het antwoord op chronische stress

Veerkracht is, in begrijpelijke woorden, de vaardigheid om in belastende situaties de juiste paraplu op zak te hebben. Een heel leven lang.

Veerkracht intact houden is zeker het overwegen waard wanneer jij of jouw medewerkers last hebben van stress en jullie handvatten zoeken om met meer veerkracht in het leven/werkveld te staan. TWEG is een bedrijf met bakken ervaring in dit thema. We werken over gans Vlaanderen en begeleiden jullie, individueel of in kleine groepjes, graag verder. Het doel van veerkracht trajecten is om preventief te werken. Concreet dus om uitval te vermijden, of als hervalpreventie, dit na een periode van langdurige ziekte. Via gesprekken en opdrachten zetten we jouw medewerkers in hun veerkracht. Daarvoor is TWEG een goede keuze als veerkracht begeleider.

Veerkracht ontwikkeling overwegen bij vragen als onderstaande

Beroep doen op een TWEG veerkrachtcoach is zeker een goed idee wanneer een van onderstaande situaties herkenbaar zijn bij jouw medewerkers

 • Hij/zij wil stressoren onderzoeken en wegwerken
 • Terug aan het werk na burn-out of bore-out. Hij/zij begint progressief terug te werken en wil graag verder investeren in veerkracht, dit als hervalpreventie
 • Hij/zij is mantelzorger en komt tegelijk in een job terecht die hem/haar erg challenged. Veerkracht is geen overbodige luxe
 • Grenzen stellen is lastig
 • Hij/zij heeft last van veel "moetens"
 • Hij/zij voelt zich niet zo fit, en heeft te weinig energie .... is af en toe ziek gedurende kortere periodes

TWEG's aanpak bij een veerkracht ontwikkeling als hot skill

Als coach bedrijf voor veerkracht heeft TWEG een directe no nonsense stijl. What you see is what you get. TWEG's empatisch resultaatsgerichte stijl combineert ze met kennis van zaken. Uiteraard vraagt ieder veerkrachttraject maatwerk. Hierbij speelt TWEG in op wat de cliënt nodig hebt. In die zin kan ervaringsgericht gewerkt worden. Of we kunnen de natuur ingaan als cliënt zich daar beter bij voelt. De cliënt geeft aan wat het beste werkt binnen deze veerkrachtbegeleiding.

Wie is TWEG als veerkracht partner? Welke ervaring heeft TWEG?

TWEG coaches hebben bedrijfservaring in diverse rollen: als leidinggevende en/of ondernemer, in profit of non/profit en in Multinational/of eerder KMO omgevingen - dit in diverse sectoren (voeding, technologie, diensten, non profit, ....) TWEG heeft een klantenportfolio van toonaangevende bedrijven. Onze coaches zijn allemaal gecertificeerd in de Veerkracht Vragenlijsten van Michael Portzky. Ze zijn ook thuis in de artsenwereld. We coachen alle lagen in bedrijven: van C-levels tot ploegbazen.

Hoe is een veerkrachttraject opgebouwd?

Dit traject dat bestaat uit 5 modules opgebouwd rond het TWEG Veerkracht Model. Er ontstaat inzicht op het vlak van mindset, lichaam, mentale patronen, communicatie en het (her)winnen van focus.

We starten met een individuele intake waarin we o.a. werken met de VK+ en P3 vragenlijsten van Michael Portzky. De deelnemers krijgen ook een EHBS stress kit.

De deelnemers gaan gedurende de doorlooptijd van het traject aan de slag met eigen doelen & aangereikte oefeningen.

Een TWEG werkboek en online leerplatform met o.a. psychoeducatie en (uitgeschreven) video & audio oefeningen die op de TWEG Snuffelbox staan vormen de stevige backbone voor dit traject.

Het traject kan individueel of in groepjes worden doorlopen.

Wat wisten klanten te waarderen in de aanpak van TWEG als veerkrachtbegeleider?

 • Ik kan meer relativeren, weet hoe ik mezelf meer moet kalmeren op stressvolle momenten. Leren jezelf opnieuw te programmeren in manier van denken. De audio bestanden en video's van de TWEG Snuffelbox zijn een echte meerwaarde !
 • Ik ben bewuster van mijn persoonlijke stressignalen en wat mijn lichaam mij vertelt. Alle oefeningen hadden hun nut en iedereen kiest dan voor zichzelf wat het beste werkt. Het is fijn nog even te kunnen terugvallen op de Snuffelbox. Ik ben sowieso een schrijver en val altijd terug op notities. Tijdens de sessie zit je soms zo diep in gesprek, dat het me ontgaat te schrijven. Ik weet zeker dat ik de komende maanden nog gebruik ga van maken van de Snuffelbox.
 • Ik ben veel bewuster bezig met aanvaarden en loslaten. Beseffen dat je de dingen of de mensen niet kan veranderen. Ook beter meren luisteren naar de signalen die vanuit mijn lichaam worden gegeven. De juiste keuzes maken en durven neen zeggen.
 • Andere manier van kijken gekregen: stress is niet altijd mijn schuld, maar eerder de manier waarop ik iets aanvoel / naar iets kijk. Als ik me bewust kan worden van het feit dat ik stress, kan ik er anders mee omgaan. Innerlijk proces: er is meer rust in mijn hoofd. Tijdens de sessies maakte ik sowieso al notities zodat ik iets heb om op terug te vallen. De snuffelbox vat alles nog eens mooi samen
 • Ik kan meer relativeren, weet hoe ik mezelf meer moet kalmeren op stressvolle momenten. Leren jezelf opnieuw te programmeren in manier van denken.
 • Ik ga bewuster ontspanning inplannen doorheen de dag en probeer controle/planning los te laten.
 • In één specifiek geval, heeft de ademhalingsoefening me al vaak geholpen. Waar ik vroeger geen controle meer had en me teveel liet meeslepen, is er nu een stemmetje die zegt ademhalen .. nt toelaten.. rustig worden. En ik kan mezelf wel beheersen doordat de focus daarop ligt. Al vaker eens nee gezegd, als het niet past ipv mij in allerlei bochten te wringen. Leren aanvaarden en loslaten lukt beter, maar besef ook dat dat tijd nodig heeft.
 • Mediteren en 'echte' ontspanningsmomenten inbouwen, is meer en meer een gewoonte geworden. Positieve feedback ontvangen, neem ik aan als compliment. Kritische feedback neem ik mee als werkpunt in mijn groeiproces, en neem ik in mindere mate aan als kritiek op mijn persoon. De TWEG Snuffelbox is een grote meerwaarde. Dit is de basis waarop je kan terugvallen.
 • Geleerd van mij minder aan te passen naar de persoon wat betreft discussies. Wat van hen is blijft van hen. Feedback van andere ook niet persoonlijk nemen. Meer met helicopterview naar deze zaken kijken. (meer in mezelf blijven dat mij aan te passen naar anderen). Dankzij de TWEG EHBS Stress kit ben ik met een aantal dingen actief aan de slag gegaan en nog steeds waaronder de thermometer, het rietje, het schrijfboekje.
 • Heel persoonlijk traject. Mijn coach luistert echt wel goed en gaat tot op het bot, op een heel aangename en eerlijke manier. Vind ik de grootste meerwaarde. Ik denk dat dergelijk traject enkel echt kan werken als je one to ones doet.

Ben je op zoek naar een veerkracht partner dan zit je bij TWEG direct goed. Contacteer TWEG gerust vrijblijvend voor meer informatie of om van gedachten te wisselen over je vraag.

Deze opleiding komt in aanmerking voor Alimento subsidies

Individueel veerkrachttraject | Alimento

 • TWEG kan dit traject ook in groepjes organiseren op maat van uw organisatie. Inhoud wordt dan afgestemd op de deelnemers hun actuele voorkennis & hun concrete noden
 • Integratie van bedrijfseigen sjablonen en documenten: geen probleem
 • Lesmomenten in onderling overleg. Dit kan in avond- en dagopleiding
 • Indien nodig, toetsen we de kennis af