Nationale Complimentendag

Nationale Complimentendag

Jaarlijks op 1 maart. De 'Nationale Complimentendag' draait om het geven van oprechte aandacht en het tonen van persoonlijke waardering. Twee 'zaken' die niet te koop zijn, maar de mens (juist daarom) wel het diepst raken.

Waardering. Dit horen wij vaak als verbeterpunten voor managers. Vanuit onze Team Scans en HR Scans blijkt dat medewerkers zich niet altijd echt gewaardeerd en gestimuleerd voelen. Kennelijk is het voor veel leidinggevenden lastig om daar aandacht aan te besteden. Of andersom: ze vinden het vanzelfsprekend, dat er hard gewerkt wordt, want er staat toch een loon tegenover? Is het nu echt nodig dat iedere keer te benoemen? Ze krijgen toch chocolade met Sinterklaas?

Andersom merk ik hetzelfde patroon ook vaak bij professionals in coaching trajecten. Krijgen ze dan eens een compliment dan wimpelen ze het weg. Bescheidenheid ...

Of nog anders ... iedereen wil complimenten krijgen ... maar wanneer hebben we er laatst zelf eens gegeven? Als we heel eerlijk zijn, lopen we er allemaal wel eens aan voorbij. Hoe hoger je op de ladder staat binnen een organisatie, hoe groter de impact natuurlijk van hoe je hiermee omgaat ...

Ik kreeg net een heel tof compliment van een collega “Nathalie vindt jou de max van een madam” en de berichtgever voegde er aan toe “iets wat ik enkel kan beamen”. Het typen alleen al geeft me vleugels, doet mijn ogen fonkelen en duwt mijn hele mindset in een positieve richting.

Het bijzondere is dat complimenten geven bovendien niets kost, en ze een grote positieve impact hebben: motivatie (ROI!). Omgekeerd dan weer blijkt het uitblijven van waardering één van de grootste bronnen van stress.

What is the most important thing that your manager or company does (or could do) that causes you (or would cause you) to produce Great Work?

Internationale Complimentendag - tijd voor ACTIE ! Vandaag is het die hoogdag, dus laat ons het volgende ondernemen: Geef vandaag minstens 5 (oprechte) complimenten. Doe dit niet enkel vandaag maar sta er bij stil om dit vanaf nu iedere week meermaals ... onverwachts uit te spreken. We gaan straks al onze freelancers – die er iedere dag weer met hart en ziel voor gaan – oprechte complimenten sturen.

5 PRAKTISCHE TIPS:

  1. Praat, schrijf of sms altijd in de ik-vorm. Daarmee geef je aan dat het een persoonlijk compliment van jezelf aan de ander is. Voorbeeld: 'Ik wil je graag even laten weten dat ik het bijzonder respecteer dat...'
  2. Complimenteer iemand op zijn/haar individuele prestaties. Een algemeen compliment aan een groep is altijd goed bedoeld, maar komt bij niemand persoonlijk binnen.
  3. Wees zo concreet mogelijk. Leg bijvoorbeeld uit wat maakt dat je zo trots bent op de andere. Voorbeeld: 'Ik ben trots op jou, want ondanks jouw ontslag en persoonlijke problemen sta je er in jouw rol, je doet het super. Voor mij is dat echt leiderschap!'
  4. Doe het op een manier die zowel bij jezelf als bij de ander past. Lang, uitgebreid, via e-mail, met een tekening of een lange tekst... even bellen... of net liever niet.
  5. Wees oprecht, want anders komt het helemaal fout over en bereik je net het omgekeerde!

De beste complimenten volgens TWEG:

  • "In drie woorden: jij bent de max. En ik kan niet tellen. Time flies als ik bij jou ben. We lachen, we hebben diepgaande gesprekken. Ik kan mezelf zijn in al mijn eigenaardigheden."
  • Jij inspireert me. Doordat ik mezelf herken in sommige dingen bij jou inspireer je me door de acties die je onderneemt of door de verhalen die je vertelt."
  • "Bedankt dat je er voor me bent. In de avonturen van het leven, het werk, tijdens zowel ups als downs ben je er. Echt enorm bedankt."
  • "Bij jou kan ik stil zijn zonder dat het ongemakkelijk voelt. Ook al zien we elkaar niet elke dag, het voelt altijd als gisteren."
  • "Ik ben trots op je. Er zijn mensen in mijn omgeving waarvan ik weet dat zij iets moeilijks doorstaan hebben of dat ze eindelijk een bepaalde stap hebben genomen."

Heb jij een collega, familielid, vriend... die wel een complimentje verdient? Probeer het vooral zelf uit. Het zou erg mooi zijn indien iedereen het hele jaar door wat meer complimentjes zou geven. Laten we vooral niet twijfelen maar hier een vliegende start mee maken! Misschien krijg je er zelfs wel een paar terug, al is dat natuurlijk niet het doel…

Wil je een compliment delen, just do it! Ik ben reuze benieuwd welke toffe complimenten jij geeft of hebt ontvangen! Laat het ons weten.

Ann Lacres, TWEG