Noteer erop los! Met de hand schrijven is goed voor je brein.

Noteer erop los! Met de hand schrijven is goed voor je brein.

Doordat we meer en meer ipads, computers en smartphones gebruiken, is schrijven met de hand sterk afgenomen. Meer nog, veel mensen komen amper nog aan schrijven toe.

Jammer, want met pen en papier noteren is goed voor je geestelijke toestand, je creativiteit, je geheugen en je fijne motoriek. Deze voordelen dragen bovendien bij tot een grotere veerkrachtigheid.

Daarom lijsten we bij TWEG nog eens op waarom je beter meer de pen in de hand neemt.

Betere focus door het nemen van notities

Wie notities neemt, kan beter hoofd- en bijzaak van elkaar onderscheiden maar slaagt er ook in de info beter te onthouden. Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat wie noteert maar liefst 34% kans heeft om deze info te houden. Schrijf je de zaken niet op, is dit slechts een luttele 5%.

Maar wat is mis met het nemen van notities met de laptop? Wel, in de eerste plaats is een laptop een grote bron van afleiding. Bovendien zet schrijven met pen en papier niet alleen je handen aan het werk, maar ook je hersenen. Het is dus een grotere cognitieve inspanning dan op je toetsenbord tokkelen. Hierdoor memoriseer je de informatie veel beter.

Schrijven zorgt voor een betere emotionele toestand

De hersenen die actief zijn bij het typen van een tekst, zijn andere dan deze bij het schrijven van een tekst. Er is namelijk een grotere verbinding van de emotionele regio’s van je hersenen wanneer je met de hand schrijft.

Schrijven is sowieso persoonlijker, maar het zorgt er ook voor dat je contact maakt met je gevoelens, dat je deze erkent en beheerst. Een voorbeeld hiervan is therapeutisch schrijven: iedere dag pen je neer wat je gevoelens die dag waren. Deze therapievorm is niet alleen goed voor je immuunsysteem, maar werkt ook veerkracht verhogend.

De hersenen: het brein achter je veerkracht

In onze 1-op-1 veerkrachttrajecten van TWEG promoten we eveneens het schrijven met de hand, net omdat dit een positieve invloed heeft op je brein.

Onze coaches hebben heel wat kennis van de neurobiologie van de hersenen en zetten evidence based technieken in om tot meer veerkracht en minder stress te komen.