TWEG is veerkracht partner bij Daikin

Emilie WittersVeerkracht boosterAnn Lacres veerkracht

TWEG is al meer dan 4 jaar partner voor re-integratie na burn-out bij Daikin. Sinds een tijdje staan de coaches ook in voor preventie van burn-out en andere stressgerelateerde klachten.
HRM-officer Emilie Witters werkt nauw samen met TWEG en zal de komende maanden nog meer de TWEG-coaches inzetten bij Daikin, producent van airco’s en warmtepompen.

Persoonlijke band

“De start van de samenwerking met TWEG dateert van enkele jaren geleden. We kozen destijds voor TWEG omdat we het bij Daikin belangrijk vinden dat er een persoonlijke klik is met onze coaches én dat er een match is met het Daikin-DNA”, vertelt Emilie.

Sinds 2015 staat mentaal welzijn trouwens hoog op de agenda bij Daikin. Enerzijds doordat er meer aandacht is voor de mentale gezondheid van werknemers in het algemeen, maar ook omdat het bedrijf toen enkele personeelsleden had die uitvielen door burn-outklachten.

“We beseffen dat je als organisatie je verantwoordelijkheid moet nemen en dat je ondersteuning moet bieden zodat de werknemers niet meer in dezelfde valkuilen trappen”, benadrukt Emilie.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Bij Daikin vinden ze de aanpak van TWEG uniek omdat men focus het nemen van verantwoordelijkheid. TWEG motiveert de werknemers om zelf hun grenzen af te bakenen, om aan te geven wat ze nodig hebben om het werk succesvol te hervatten. TWEG legt steeds een intens parcours af met de mensen en leert ze zelf aan het roer te staan van hun loopbaan.

“TWEG zet mensen echt aan tot nadenken. Er wordt niet naar de mond gepraat, maar er wordt geluisterd en aangemoedigd om zelf het heft in eigen handen te nemen. Bovendien doen de coaches van TWEG dit op een gemoedelijke, laagdrempelige manier waar ik en ook medewerkers fan van zijn.”

Terwijl de focus jarenlang lag op het curatieve, willen ze bij Daikin nu ook meer preventief te werk gaan en dus detecteren welke mensen tegen een burn-out aanlopen. TWEG geeft hiervoor trainingen rond veerkracht aan de leidinggevenden.

Meer aandacht voor veerkracht

De leidinggevenden bij Daikin worden in een 4-tal sessies getraind om stressgerelateerde klachten bespreekbaar te maken binnen hun team en vroegtijdig problemen te detecteren. Emilie zelf gaat binnenkort zelfs aan de slag als fulltime preventieadviseur psychosociale aspecten binnen de onderneming. Een positief signaal van deze internationale organisatie!

“Onze aanpak zal nog grondiger verlopen. Ik wil dat we als werkgever veerkracht vooropstellen, dat we tonen dat we bezorgd zijn om onze werknemers en dat we er alles aan doen zodat ze zich goed in hun vel voelen”.

Nog sterker inzetten op sensibilisering

Door de nieuwe functie van Emilie zal bij Daikin de burn-outpreventie nog meer gestructureerd verlopen. “Ik wil nog sterker inzetten op sensibilisering van leidinggevenden, zodat zij voor hun team een aansprekingspunt kunnen zijn, maar ook de noden kunnen detecteren”, gaat Emilie verder.

In deze evolutie is ook voor TWEG een belangrijke rol weggelegd en Emilie ziet deze samenwerking nog nauwer verlopen.