De weg naar verandering is geplaveid met weerstand

Leren omgaan met verandering

De weg naar verandering is geplaveid met weerstand

De weg naar verandering is geplaveid met weerstand

Verandering is een constante in de menselijke geschiedenis, helaas gaat deze vaak gepaard met een hardnekkige weerstand tegen deze verandering. Machiaveli reflecteerde in de 16de eeuw over deze menselijke neiging en kwam tot de conclusie dat er niets moeilijker bestaat dan het introduceren van een nieuw systeem. Hij die de vernieuwing brengt wordt meteen de vijand van iedereen die floreerde onder het oude systeem. Daarnaast is de steun die men ontvangt van zij die gebaat zijn van het nieuwe systeem maar beperkt. Deels uit een blijvend wantrouwen voor de nieuwe orde, deels uit de vrees geconfronteerd de worden met zij die tegen de verandering zijn.

De woorden van Machiaveli bleven doorheen de eeuwen echoën. Toen de Reformatie de kerkelijke praktijken betwistte die vaak ten koste gingen van gewone burgers, kwamen paradoxaal genoeg juist die burgers in opstand tegen de nieuwe ideeën. Tijdens de Industriële Revolutie waren er opstanden tegen de industrialisering en tegen de technologische ontwikkelingen.

Laat ons even overstappen van deze historische voorbeelden naar het hedendaagse leven. Al snel wordt duidelijk dat weerstand tegen verandering niet enkel een ‘historisch’ verschijnsel is. In ons dagelijks leven en werk komen we continu verandering tegen. Of het nu gaat om veranderende collega’s, het implementeren van nieuwe software of manieren van werken, verhuizen naar een andere stad of de overstap maken naar telewerken... bij elk van deze voorbeelden zijn er mensen die geconfronteerd worden met een gevoel van weerstand. Deze weerstand komt niet per sé door een afkeer tegen verandering, maar veelal ook omdat ze onzekere gevoelens oproepen, mensen een angst hebben voor het onbekende of een gevoel van controleverlies ervaren.

In deze context wordt het belang van change management duidelijk. Change management is de discipline die zich bezighoudt met het veranderen van de structuur of werkwijze van bedrijven. Niet enkel het procedurele maar ook het menselijke krijgt een grote focus binnen deze discipline. Het begeleiden van individuen of teams om te leren functioneren met deze veranderingen speelt ook een grote rol. Change management kan organisaties helpen om een succesvolle transitie te maken van de huidige naar de gewenste aanpak. Het belang van een gestructureerde aanpak bij dergelijke transities kan niet genoeg benadrukt worden. Wanneer men grote veranderingen doorvoert zonder een doordachte strategie kunnen de voordelen van de verandering snel verloren gaan, wat enkel aanleiding geeft tot meer weerstand.

Een gestructureerde aanpak van change management omvat allereerst het (h)erkennen en adresseren van de redenen voor weerstand. Daarnaast is het communiceren over de voordelen en de noodzaak voor verandering belangrijk zodoende dat men de mensen meekrijgt. Men moet ook voldoende ondersteuning bieden aan werknemers zodat ze goed geïnformeerd en voorbereid zijn om te kunnen functioneren in het nieuwe systeem. Niet alleen de logistieke, technische of procedurele overgang is belangrijk, ook de menselijke overgang moet belicht worden.

Veel bedrijven worstelen tegenwoordig met het managen van verandering. Bij veel bedrijfsleiders en managers is het idee van change management nog steeds relatief onbekend. Sommigen zien ook de voordelen onvoldoende. Er wordt vaak onderschat dat effectieve begeleiding van medewerkers bij grote vernieuwingen en projecten cruciaal is voor succes. Dit gebrek aan begeleiding leidt vaak tot weerstand tegen veranderingen en projecten. Veel projecten (sommigen met veel potentieel) lopen ook gewoon volledig verkeerd doordat men de verandering zelf en het managen van verandering onvoldoende met elkaar verzoent.

Ann, die reeds erkenning ontving dankzij haar PROSCI-certificaat, kan voor organisaties een sleutelrol spelen. PROSCI is een erkennende autoriteit op het gebied van change management en biedt een methodologisch kader en een waaier aan tools voor het managen van verandering binnen organisaties. Deze certificering valideert niet enkel Ann haar theoretische basis, maar garandeert ook dat ze afdoende getraind is in het toepassen van praktische strategieën om mensen doorheen verandering te leiden. Bij TWEG beschikken we over een uitgebreide expertise inzake gedragsverandering bij individuen. Deze expertise kunnen we inzetten om op bedrijfsniveau de werknemers doorheen grote veranderingen te begeleiden.

Het inzetten van een gestructureerde aanpak, geleid door iemand zoals Ann, zorgt ervoor dat veranderingen zowel op technisch als menselijk vlak slagen. Het zorgt ervoor dat ze beter omarmd worden en makkelijker geïntegreerd worden in de dagdagelijkse manier van werken voor zowel individuen als teams. Het legt de basis voor innovatie dat in veel mindere mate botst op weerstand.

Meer weten over ons aanbod? Lees hier verder

Foto van Freepik.com