10 tips om jouw hersteltijd te garanderen

hersteltijd

Een hoop ongelezen mails, deadlines die steeds dichterbij komen en een uit de kluiten gewassen to do-lijst. Allemaal factoren die je op het werk stress kunnen bezorgen.

Maar stress is niet steeds de grote boosdoener op zich. Het kan ook een positief effect hebben op je prestaties en je scherp houden. Het wordt echter een ander verhaal als we spreken van chronische stress, een non-aflatende druk die je op termijn te veel zou kunnen worden.
Om stress de baas te kunnen, zowel privé als professioneel, is het belangrijk om voldoende ruimte te maken voor hersteltijd. Momenten waarop je terug op adem komt, de nodige veerkracht opdoet om terug verder te gaan.

Bij TWEG is veerkracht ons sleutelwoord en daarom delen we graag met jou onze 10 tips over hoe je de nodige hersteltijd inbouwt.

1. Maak van hersteltijd een prioriteit

Geen ruimte voor hersteltijd? No way! Hersteltijd moet geen uren in beslag nemen, zelfs korte tijdsblokken kunnen al een wereld van verschil maken. Denk maar aan een wandeling tijdens de lunchpauze, een me-time moment bij een kopje koffie of een korte meditatie- of ademhalingssessie.

Het allerbelangrijkste is dat je deze korte geluksmomentjes inplant in je agenda zodat er zeker tijd voor is.

2. Kies jouw energy boost

Een pasklaar antwoord op de vraag welke activiteit je moet doen, is er niet. Dat hangt af van persoon tot persoon. Maar denk eens na wat jij als kind graag deed, wat jou toen gelukkig maakte. Veel kans dat die dingen nu ook een positieve invloed hebben op jouw veerkracht en jouw hersteltijd stimuleren.

3. Volg de kudde niet

Kopieer ook niet wat anderen doen. Niet iedereen herstelt van een uurtje yoga of een stevig partijtje padel. Ben jij eerder het type dat tot rust komt met een goed boek of ontspant tijdens het koken? Allemaal goed, als jouw aandacht op dat moment maar ligt bij datgene wat je op dat moment aan het doen bent (en dus niet bij deadlines, to do’s, het conflict met jouw collega of het gezeur van jouw kids).

4. Vervang moeten door willen

Eens iets moet geef het jouw stress en spreken we niet meer over herstel

Zeg tegen jezelf “ik wil dat nu doen”. Anders is je herstelactiviteit al van bij het begin contraproductief.

5. Kies zaken die focus vragen

Staat je brein nooit stil en dwalen je gedachten steeds maar af naar het werk, plan dan rustmomenten in die focus vragen. Ben je bijvoorbeeld een sociaal iemand, ga dan wandelen met een vriend(in) of collega, zo hou je je focus op het gesprek. Kom je liever alleen tot rust, kies dan voor meer ingewikkelde activiteiten zodat je jouw hoofd erbij moet houden. Op die manier kan je niet meer piekeren. Rijd eens een toertje langs een weg die je niet kent. Leer salsa dansen! Ga een ingewikkeld patroon breien, klimmen …

6. De natuur brengt rust

Voel je dat de stress je te veel wordt? Ga naar buiten en trek de natuur in. De stilte, de veelheid aan kleuren en de steeds veranderende vergezichten zullen jouw hoofd tot rust brengen.

7. Het weer mag geen excuus zijn

Lonkt buiten wat minder nu het kouder wordt? Laat dit geen struikelblok zijn, maar kleed je naar de weersomstandigheden. Er bestaat een Noorse spreuk die zegt: er bestaat geen slecht weer, wel slechte kledij.

8. Plan korte vakanties in

Uit onderzoek is gebleken dat je meer herstelt tijdens meerdere korte breaks dan tijdens één lange vakantie per jaar. Neem dus je agenda erbij en boek nu al enkele shortbreaks. Je lichaam en geest zullen je dankbaar zijn.

9. Zorg iedere dag voor een klein gelukje

Er is iedere dag wel iets waarvoor je dankbaar mag zijn, een klein geluksmoment dat je een beetje een vakantiegevoel geeft. Denk maar aan de zon die door de wolken piept, het geritsel van vallende bladeren, een dampende kop chocomelk, …

10. Rustmomenten worden routine

Zorg dat je niet meer hoeft na te denken over wanneer je rustmomenten moet inplannen. Maar laat het een routine worden. Door te anticiperen op stress en voldoende rustmomenten te hebben, zal jouw werkdag veel vlotter verlopen.