Deconnect to reconnect

Loskoppelen om te herkoppelen

Deconnect to reconnect

In tijden van telewerken en flexibele werkuren gaan beleidsmakers er prat op dat onze work-life balans beter is dan ooit voorheen. Werknemers hebben nu meer dan ooit de mogelijkheid om hun werkplanning en uitvoering te laten dicteren door hun persoonlijke verplichtingen, in plaats van andersom.

Maar deze werkrevolutie, die zijn kiemen terugvindt in een verregaande digitalisering, brengt ook een gevaarlijk iets met zich mee. Doordat we ten alle tijde via onze laptop, desktop of smartphone in verbinding staan met ons werk is het voor velen moeilijker dan ooit om te deconnecteren van het werk. Veel mensen die frequent telewerken ervaren bijvoorbeeld het lastige gevoel dat ze nooit fysiek en mentaal afstand kunnen nemen van het werk. Ook mensen die niet telewerken ervaren vaak de verwachting dat ze buiten de kantooruren bereikbaar moeten zijn, hun e-mails moeten lezen en beantwoorden. Er is voor velen ten alle tijde het gevoel dat ze ‘on alert’ moeten staan voor de werkverplichtingen van de volgende dag.

Gegeven de titel zal het weinig verbazen dat deze blog oproept om te reflecteren over deze manier van handelen. De vraag die naar voren wordt geworpen luidt: ‘hoe kunnen we deze cyclus van constante verbondenheid met ons werk en de stress die daaruit voortkomt, doorbreken?’. Het antwoord zit verscholen in het bewust kiezen voor momenten van deconnectie, om zo ruimte en tijd te creëren voor echte connectie. Echte connectie met onszelf, onze geliefden en de wereld om ons heen.

Het loskoppelen van het werk vereist een bewuste inspanning. Voor sommigen vereist het loskoppelen van het werk evenveel of zelfs meer discipline dan het koppelen met het werk. Het begint met duidelijke grenzen te stellen tussen werk en privéleven. Dit betekent dan bijvoorbeeld na een bepaald uur niet langer reageren op werk gerelateerde e-mails, maar voor andere kan het ook betekenen om minder overmatige uren te presteren, of om effectief verworven vakantiedagen ook daadwerkelijk op te nemen.

Voor sommigen kan het ook betekenen dat we even moeten distantiëren van de vertrouwde werkomgeving. Een andere ruimte of locatie opzoeken waar we in een nieuwe omgeving, met andere mensen op ons eigen tempo kunnen voldoen aan onze verplichtingen. Steeds dezelfde omgeving en routine kan nefaste gevolgen hebben voor onze prestaties en voor ons mentaal welzijn.

Men moet fysieke en mentale ruimtes creëren die aanleiding geven tot een gevoel van ontspanning. Denk aan avondwandelingen waarbij men geen telefoon bij zich heeft, het samenkomen met vrienden of familie zonder dat werk gerelateerde zaken een gespreksthema moeten vormen.

Door te kiezen voor deconnectie hebben we meer ruimte voor diepere connectie. Als het werk niet constant door ons hoofd spookt kunnen we vrijer denken, we kunnen beter aanwezig zijn in het moment. De verplichtingen van het werk hangen dan niet langer als een zwaard van Damocles boven de privémomenten. Het stelt ons in staat meer te genieten van gesprekken met vrienden of familie, van onze hobby’s, of zelfs van momenten waar we even niets productief doen. Een moment waar we genieten van rust en stilte mag niet gepaard gaan met een schuldgevoel.

Het is geen teken van zwakte om even los te koppelen van de dagdagelijkse verplichtingen. Voor veel mensen vraagt dat zelfs enorme moed. We moeten inzien dat te verregaande verbinding met onze werkverplichtingen aanleiding geeft tot stress en angst. Het bijt aan het concentratievermogen en de productiviteit wanneer we ons leven overmatig laten leiden door de professionele taken.

Bij TWEG is mentaal welzijn op het werk en een balans vinden tussen werk en privé iets wat wij in hoog vaandel dragen. Vanuit het principe van ‘deconnect to reconnect’ hebben we in juni een initiatief opgezet om gelijkgezinden een opportuniteit te gunnen om eens daadwerkelijk te deconnecteren van hun vaste omgeving.

We verplaatsen ons van 5 tot en met 7 juni naar een toplocatie in de Ardennen met de bedoeling om de visie dat we hier uitschrijven ook zelf te beleven. We wensen deze ervaring echter niet alleen te beleven maar deze te delen met anderen.

Ben je geïnteresseerd? Dan kun je hier meer informatie vinden: https://www.tweg.be/maison-de-rochehaut-verbindende-werkplek-in-de-ardennen