Herstellen van Coronastress

Herstellen van Coronastress

De coronapandemie heeft een negatieve impact gehad op de hele bevolking, niet alleen fysiek maar ook emotioneel. Volgens het laatste record zijn er 38 miljoen positieve gevallen en ongeveer een miljoen doden in de wereld. In België zelf is het bijna 10 maanden geleden dat eind februari 2020, het eerste coronageval werd vastgesteld. Bijna 180.000 mensen raakten besmet en meer dan 10.000 Belgen kwamen om het leven. Daarom, nu bekend is dat de ziekte zich snel in een menigte kan verspreiden; de regering probeert te voorkomen dat de bevolking onnodig reist en zich in grote menigten verzamelt. Dit omvat onder meer het aanbevelen van mensen om indien mogelijk, vanuit huis te werken. Thuiswerken kan een groot probleem helpen oplossen, maar helaas kunnen er ook enkele persoonlijke problemen ontstaan.

3 persoonlijke problemen die kunnen ontstaan door thuiswerken door de corona:

1. Stress en angst

Gedurende deze tijd is het heel normaal om je onder druk gezet en angstig te voelen, vanwege lokale en globale situaties. Verrassend genoeg is stress eigenlijk een goede manier om actief en gefocust te blijven, aangezien zowel de hartslag als de bloedsuikerspiegel toenemen. Langdurige stress zonder enig herstel zal echter niet alleen fysiek maar ook mentaal vermoeiend worden, aangezien het veel energie verbruikt. Deze toestand is nog erger voor iemand die thuis blijft en constant wordt blootgesteld aan nieuws en sociale media die informeren over ziekte en overlijden door het corona. Zonder de juiste strategie en het juiste begrip om met deze situatie om te gaan, zal deze toestand niet alleen het individu en het gezin schaden, maar ook het bedrijf.

2. Ondermaats presteren

Werken in dezelfde omgeving zonder tijdslimiet kan tot burn-out leiden, deze toestand zorgt ook voor een onbalans tussen werk en privé. Daarnaast betekent thuiswerken minder toezichthoudende en sociale interactie met collega's. Soms kan dit leiden tot minder motivatie, minder zelfdiscipline en meer depressie bij individuen. Ze doen misschien dagelijks werk, maar het is onwaarschijnlijk dat ze zich op hun best zullen doen. Zowel verzuim als presenteïsme kunnen het project vertragen en/of resulteren in werk van lage kwaliteit die klanten kan teleurstellen. Over een langere periode kan het bedrijf inkomstenverlies en verlies van klantvertrouwen ervaren.

3. Conflict

Thuiswerken betekent dat mensen niet alleen hun werk moeten doen, maar ook hun tijd doorbrengen met hun gezinsleden. Hun focus zal worden verdeeld over werk en gezin. De kans is groot dat een conflict in het gezin hun productiviteit zal beïnvloeden en omgekeerd. Als de individuen niet in staat zijn om met dit soort situaties om te gaan en onvoldoende tijdmanagementvaardigheden hebben, zal niet alleen de relatie met het gezin, maar ook de arbeidsproductiviteit in de loop van de tijd verslechteren.

Er zijn 5 suggesties om te delen met de medewerker(s) die vanuit huis werken om met coronastress en de gevolgen daarvan om te gaan:

1. Routinematige oefening

Het wordt aanbevolen dat mensen elke dag routine-oefeningen doen. Zelfs een stevige wandeling of jog van 20 minuten kan de geest leegmaken, depressie verminderen en burn-out, door continu werken, voorkomen. De hersenen produceren endorfine-chemicaliën die bekend staan als de natuurlijke pijnverlichter en stemmingsverbeteraar van het lichaam.

2. Zorg voor voldoende slaap

Veel onderzoeken tonen aan dat een goede nachtrust tussen zes en acht uur de productiviteit kan verhogen en depressie kan verminderen.

3. Neem contact op met vrienden en collega's

Thuiswerken betekent niet dat de werknemer(s) niet verbonden is/zijn met de wereld. Technologie moet door de medewerker(s) worden gebruikt om in contact te komen met de collega(s), niet alleen voor werkformaliteiten, maar ook voor sociale interactie. Virtuele koffietijd met een collega('s) zorgt ervoor dat de medewerker(s) verbonden en gemotiveerd blijft.

4. Meditatie

Reserveer een paar minuten om wat meditatie te doen, om te ontsnappen uit een chaotische geest. Door een vredige geest te bereiken, kunnen de werknemer(s) gefocust blijven op hun werk en hun creativiteit en productiviteit verhogen.

5. Deskundig advies

Helaas is het omgaan met coronastress niet zo eenvoudig als het klinkt. Naast verschillende persoonlijke omstandigheden kunnen complexe persoonlijke problemen het moeilijk maken om de werknemer(s) aan te moedigen, om actief en productief te blijven tijdens het thuiswerken. Daarom kan de organisatie ook een actieve rol spelen bij het helpen van de medewerker(s) door hen intern of extern deskundig advies te geven.

Tele-Onstress

Tele-Onstress biedt online en on-site praktische gesprekken aan, met onmiddellijke effecten om verschillende onderwerpen rond loopbaanvraagstukken, veerkracht en/of leiderschap, aan te pakken. De vertrouwelijkheid van het gesprek tussen HR, de vertrouwenspersonen en de medewerkers is gegarandeerd. Zeker nu de winter voor de deur staat, kan Tele-Ontstress heel handig van pas komen. Tele-onstress zorgt ervoor dat de medewerker(s) een luisterend oor en effectieve strategieën krijgen, om met persoonlijke, complexe situaties en coronastress om te gaan. Eén telefoontje heeft een enorme impact op je medewerkers en je organisatie.